Ετικέτες

,

Το «Μπαϊρακλή Τζαμί», βρισκόταν στην μέση της Αγοράς, επί της Λόρδου Βύρωνος, κοντά στο σημείο του συναντά την οδό Ανεξαρτησίας.
Γι’  αυτό και ονομαζόταν και Τζαμί της Αγοράς ή του παζαριού. Σύμφωνα με τον Κώστα Φωτόπουλο, το όνομα του το οφείλει στο γεγονός ότι στο μιναρέ του, στις μεγάλες μουσουλμανικές γιορτές, στηνόταν το πράσινο μπαϊράκι του Προφήτη.

Το Μπαϊρακλή Τζαμί μετά τον τεκέ του Εβρενόζ, θεωρείται το δεύτερο χρονικά Μουσουλμανικό κτίσμα στην πόλη μας.
Αρχικά το μουσουλμανικό αυτό θρησκευτικό κτήριο ήταν χαρακτηρισμένο ως μετζίτ (μικρό τέμενος χωρίς μιναρέ) και το μεγαλύτερο μέρος του ήταν κατασκευασμένο από ξύλο.
Στο χώρο στον οποίο ανεγέρθηκε πιστεύετε ότι παλιότερα βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Μηνά.
Από ορισμένους υποστηρίζεται ότι το τζαμί το έκτισε ο Βαγιαζίτ ο Β΄, γιος του Μωάμεθ του πορθητή που υπήρξε σουλτάνος στην Οθωμανική αυτοκρατορία τα έτη 1481 ως 1512.
Ο Δημήτρης Σαλαμάγκας όμως το θεωρεί παλιότερο, κτισμένο στα τέλη του 14ου αιώνα από τον Βαγιαζίτ τον Γκιλντιρίμ.

Στην αυλή του, σύμφωνα με τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελέμπεη, ήταν ο Τουρμπές του Ζουφλικάρ Αγά, βαλής των Ιωαννίνων την περίοδο 1590-1600.
Στο χώρο του Τζαμιού, εκτός από έναν τεράστιο πλάτανο, υπήρχε και μια βρύση (αργότερα πεντάκρουνη), που τροφοδοτούσε την αγορά με δροσερό νερό.
Ήταν στο τρίγωνο που σχηματίζουν σήμερα οι δρόμοι, Ανεξαρτησίας, Καλλάρη και Λόρδου Βύρωνα και εξαιτίας της πολλές φορές το μουσουλμανικό τέμενος αναφέρεται και ως «τζαμί της βρύσης».


 Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιωαννίνων, την περίοδο του Αλή Πασά, το τζαμί έπαθε σημαντικές ζημιές αλλά το 1826 ανακαινίσθηκε από τον Μεχμέτ Δερβίση.
Και το 1871 στο τζαμί έγιναν εργασίες συντήρησης και ο εξωτερικός του χώρος ανακαινίστηκε.

Το 1930, το «Μπαϊρακλη Τζαμί» που στα απελευθερωμένα Γιάννινα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1924 ανήκει πλέον στην ιδιοκτησία της Εθνικής τραπέζης, εκποιείται σε ιδιώτες.
Την επόμενη χρονιά το ιστορικό τζαμί της πόλης μας γκρεμίζεται και στον χώρο του γίνονται μαγαζιά.