Ετικέτες

,

Η προτομή του Λορέντζου Μαβίλη, βρίσκεται στο Μόλο της πόλης μας, στην πλατεία που φέρει το όνομα του. Ο Κερκυραίος (με Ισπανικές ρίζες) ποιητής γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1860 στην Ιθάκη και σκοτώθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1912, στη περιοχή του Δρίσκου, αγωνιζόμενος για την απελευθέρωση της πόλης μας.

Ο Λορέντζος Μαβίλης, που στο παρελθόν είχε πολεμήσει και ως αντάρτης στην Κρητική επανάσταση, με το που ξεκίνησαν οι βαλκανικοί πόλεμοι το φθινόπωρο του 1912, θέλησε να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό. Η μεγάλη του όμως ηλικία, που υπέρβαινε τα πενήντα χρόνια, στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια του και η ένταξη του στο Ελληνικό στρατό δεν πραγματοποιήθηκε. Η επιθυμία του όμως να αγωνιστεί για την ελευθερία της Ηπείρου έγινε πραγματικότητα και τελικά η λύση βρέθηκε. Εντάχθηκε εθελοντής στο σώμα των Ιταλών Γαριβαλδινών. Έτσι ήλθε στην Ήπειρο, πράγμα που είχε ξανακάνει και παλιότερα, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όταν είχε αγωνιστεί ως επικεφαλής ενός εθελοντικού Κερκυραϊκού σώματος, αποτελούμενο από 70 άντρες. Στη μάχη του Δρίσκου στις 28 Νοεμβρίου 1912 και αφού προηγουμένως είχε αναλάβει τη διοίκηση του τμήματος του (ο αρχηγός τους είχε προηγουμένως τραυματισθεί), ο Λορέντζος Μαβίλης έπεσε νεκρός ηρωικά αγωνιζόμενος. Σύμφωνα με τον συναγωνιστή του Νίκο Καρβούνη, τα τελευταία λόγια του ποιητή ήταν: «Περίμενα πολλές τιμές από τούτον τον πόλεμο, αλλ΄ όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου, για την Ελλάδα»!

Τιμώντας τον η πόλη των Ιωαννίνων μετέτρεψε τη παλιά προβλήτα στη περιοχή Λειβαδιώτη, σε πλατεία στην οποία έδωσε το όνομα του επτανήσιου ήρωα. Στο ίδιο σημείο στήθηκε μαρμάρινος οβελίσκος που στην κορυφή του φέρει τη προτομή του Λορέτζου Μαβίλη. Το έργο κατασκευάστηκε το 1914 από τον Πέτρο Ρούμπο και βασίζεται σε πορτραίτο όπου πόζαρε ο ίδιος ο ποιητής, λίγο πριν αυτός ξεκινήσει για την Ήπειρο. Η ίδια μαρμάρινη προτομή έγινε σε τέσσερα αντίγραφα εκ των οποίων ένα βρίσκεται στην Κέρκυρα και τα άλλα δυο στην Αθήνα.