Ετικέτες

,

Το τζαμί του Οσμάν Τσιαούς (που σημαίνει λοχίας στα Τούρκικα) βρισκόταν στο χώρο που σήμερα στεγάζεται η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Από τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα δε μπορούμε να γνωρίζουμε πότε ακριβώς κατασκευάστηκε το μουσουλμανικό αυτό τέμενος της πόλης μας, αλλά υπολογίζεται ότι αυτό έγινε μετά το 1618.

Ως ιδρυτής του, αναφέρεται από τον Κων/νο Κουλίδα, ο Οσμάν Τσιούς. Ο Κώστας Φωτόπουλος στο βιβλίο του «τα Γιάννινα» μας δίνει κάποιες πληροφορίες για την εικόνα του τζαμιού:
Πλούσιο σε εμφάνιση με πολυτελείς τάφους με καμάρες και κολώνες, επιτύμβιες πλάκες (Κεφαλάρια) με το απαραίτητο πέτρινο Τουρμπάν (είδος φεσιού) στην κορφή από σκαλιστό σαντοβιτσινό μάρμαρο.
Έκτυπα καλλιτεχνικά τα αραβικά γράμματα χρωματισμένα πράσινα με τους στίχους χωρισμένους με οριζόντιες επίσης έκτυπες γραμμές.
Στον τοίχο του περιβόλου υπήρχαν θυριδούλες με σταυρωτές σιδεριές, για τους διαβάτες πιστούς να απευθύνουν φατιχά (δέηση) για τους νεκρούς, με τις παλάμες κολλημένες στα μηλίγγια, σύμφωνα και με επιτύμβιες παρακελεύσεις.
«Ό Δημιουργός είναι αιώνιος. Για την ψυχή του ραχμετλή (μακαρίτη) Κάλλιο Μεχμέτ Πασια γιου του Έλχάτζ Μεχμέτ Πασιά (απάγγελε)  ένα φατιχά 1199 (1784)».

Το τζαμί του Οσμάν Τσιαούς κατεδαφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1930 και στη θέση του ανεγέρθη η «Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία».

Το τζαμί του Οσμάν Τσιαούς σε φωτογραφία του Απόστολου Βερτόδουλου το 1929.

Advertisements