Ετικέτες

, , ,

Μπαίνοντας κανείς από την κεντρική πύλη του κάστρου, θα συναντήσει τη μικρή πόρτα που οδηγεί μέσα στις στοές της δυτικής πλευράς των τειχών της Καστροπολιτείας και που ενώνει τις δυο πύλες που βρίσκονται στην οδό Καραμανλή.

Η είσοδος αυτή ανοίχτηκε πρόσφατα για το κοινό και ο επισκέπτης μπορεί να δει μόνο ένα μικρό, αλλά ουσιώδες τμήμα των στοών που υπάρχουν κατά μήκων των τειχών.
Οι ανασκαφές που έγιναν εκεί από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έφεραν στο φως λείψανα από οχύρωση αρχαίου τείχους, που υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε την Ελληνιστική περίοδο.
Είναι ένα από τα λίγα ίχνη που βρέθηκαν ως σήμερα μέσα στη καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ιστορία της πόλης μας πηγαίνει πολύ πιο πίσω από ότι ως τώρα υποστηριζόταν. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το στοιχείο εκείνο που θα ταυτίσει τα Γιάννινα με κάποια από τις γνωστές αρχαίες Ηπειρώτικες πόλεις.

Η αρχαία οχύρωση αποτελείται από μεγάλους δομούς, που τοποθετημένοι κατά ισοδύναμο διάτονο σύστημα, εξασφάλιζαν στον τότε οικισμό μια ισχυρή οχύρωση.
Στο φως ήρθε μόνο ένα μικρό τμήμα αυτών των τειχών, μήκους περίπου 37 μέτρων και ύψος 2 ως 3 μέτρων. Πιστεύεται με σιγουριά ότι το αρχαίο τείχος υπάρχει και σε μεγαλύτερο βάθος, κάτι που δεν γίνεται να αποκαλυφθεί εξαιτίας του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα. 

Έτσι διασχίζοντας κανείς το τμήμα αυτό των στοών μπορεί να δει τα σημεία όπου στα τείχη είναι εμφανή η αρχαία κατασκευή.
Διακρίνεται οχύρωση ύψος τριών – τεσσάρων δομών καθώς επίσης και το Βυζαντινό τοίχος που αργότερα στηρίχτηκε πάνω σ’ αυτούς αλλά και η νεότερη κατασκευή που έγινε την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και μεγάλωσε το ύψος των τειχών.
Κατά μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί ταμπλό με χρήσιμες πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορική συνέχεια του Κάστρου και της πόλης των Ιωαννίνων.

Advertisements