Ετικέτες

,

Ο Χατζή ΑχμέτΕλ Χατζ Μεχμέτ) Πασάς ήταν ένας από τους Βαλήδες των Ιωαννίνων του 18ου αιώνα. Είναι κυρίως γνωστός από το γεγονός ότι έγινε πρωταγωνιστής ενός τραγικού εγκλήματος που στη συνέχεια το ακολούθησαν μια σειρά από δραματικά γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης μας.

Ο Χατζή Αχμέτ Πασάς ήταν μέλος της δυναστείας των Ασλανιδών, παιδί του Ασλάν του Β΄ και δισέγγονο του ιδρυτή της δυναστείας Ασλάν πασά του Α΄. Κυβέρνησε τα Γιάννινα διαδεχόμενος τον πατέρα του από το 1720 ως και το 1736. Τότε έκτισε και το περίφημο Σαράι του στο Κάστρο, που όμως έμεινε στην ιστορία ως «Σαράι του Καλού Πασά», περνώντας το όνομα από τον γιό του, τον Μεχμέτ τον Β΄, τον επονομαζόμενο και «Καλό Πασά». Το 1721 ως Πασάς των Ιωαννίνων πολιόρκησε, έχοντας δύναμη 8.000 ανδρών, το Σούλι. Οι Σουλιώτες όμως με μια ξαφνική νυκτερινή τους έφοδο, σκόρπισαν τον πανικό στους στρατιώτες του και έτσι έληξε άδοξα για τον ίδιο η πρώτη του αυτή απόπειρα να καταστείλει τους ανυπότακτους Σουλιώτες. Το εγχείρημα αυτό το επανέλαβε και λίγα χρόνια αργότερα το 1731-32 και παρότι είχε την συνδρομή και άλλων Μπέηδων, και αυτή του η εκστρατεία είχε την ίδια αποτυχημένη κατάληξη με την προηγούμενη.

Το 1736 ο Χατζη Αχμέτ έχασε την εξουσία των Ιωαννίνων. Τη χρονιά εκείνη ο αδελφός του Ιμπραήμ επιχείρησε και κατάφερε τελικά να τον ανατρέψει και να πάρει ο ίδιος τη θέση του ως κυβερνήτης των Ιωαννίνων. Η κίνηση του Ιμπραήμ δεν έμεινε αναπάντητη και λίγα χρόνια αργότερα ο αδελφός του τον ξεπλήρωσε με το πιο σκληρό τρόπο. Το μίσος και η δίψα για εκδίκηση θόλωσαν τον Χατζή Αχμέτ. Αν και έφερε τον τίτλο του Χατζή (προσκυνητής) που υποδηλώνει άνθρωπο με βαθειά θρησκευτική πίστη, φαίνεται δε μπόρεσε να ξεπεράσει τη προσβολή που δέχτηκε και τελικά το 1739 δολοφόνησε τον αδελφό.

Λέγεται πως αυτό το έκανε με τη χρήση ενός ισχυρού δηλητηρίου. Ο ίδιος μετά τη δολοφονία του αδελφού του, δεν πήρε την εξουσία της πόλης μας. Αρχικά Βαλής των Ιωαννίνων έγινε γι’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο γιος του Ιμπραήμ Πασά, Σουλεϊμάν Χουσεΐν. Μετά από λίγους μήνες ο Σουλεϊμάν παρέδωσε την εξουσία του στον άλλον θείο του, αδελφό του δράστη και φυσικά και του θύματος, Αχμέτ Πασά.

Την εποχή εκείνη ο Χατζή Αχμέτ Πασάς, συνειδητοποιώντας το μέγεθος του εγκλήματος του που είχε διαπράξει, άρχισε να νιώθει τύψεις. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις βρήκε καταφύγιο στη θρησκεία. Έτσι άρχισε να κάνει πράξεις που πίστευε ότι θα του επιφέρουν τη συγχώρεση και τη λύτρωση. Τότε λέγεται ότι με δική του δαπάνη, μετέτρεψε το ταπεινό ως τότε μετζίτ της Καλούτσιανης (μικρό τέμενος χωρίς μιναρέ) στο επιβλητικό τζαμί που βλέπουμε ακόμη και σήμερα.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια του Χατζή Αχμέτ, όπως προαναφέραμε, έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη της πόλης. Η αδελφοκτονία αυτή άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά αιματηρών γεγονότων, που ως στόχο είχαν την κατάληψη της εξουσίας και που στη συνέχεια ως θύματα έπεσαν αρκετοί από τους απογόνους του δράστη. Έτσι, σιγά – σιγά η περίφημη δυναστεία των Ασλανιδών, που για σχεδόν δύο αιώνες κυβέρνησε τα Γιάννινα και την Ήπειρο (1600-1788), έχασε την λάμψη της και την δύναμη της. Εξασθένησε και λίγο καιρό αργότερα, το 1788, δεν  μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και παρέδωσε τα σκήπτρα της στον Αλή Πασά.

Ο Χαζτή Αχμέτ σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε στο Ασλάν Τζαμί πέθανε στις 24 Σεπτέμβρη του 1768, στην πόλη Χασιάν Καλά στο Ερζερούμ. Ήταν στο δρόμο της επιστροφής από εκστρατεία στην Περσία. Η σορός του λέγεται ότι θάφτηκε στην ακρόπολη του Ασλάν Πασά. Τοποθετήθηκε μάλιστα δίπλα από τον Τουρμπέ του προπάππου του και ιδρυτή του τζαμιού, Ασλάν Πασά.

 

Advertisements