Ετικέτες

, ,

Το «Τζαμί της Νίκης» (Φετιχιέ ή Φετιχέ Τζαμί) βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της ακρόπολης του «Ιτς Καλέ» στο Κάστρο της πόλης.
Είναι κτισμένο πάνω ή γύρω από το χώρο που βρισκόταν ο χριστιανικός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Το αρχικό κτίριο που κατασκευάστηκε ήταν ένα μικρό τέμενος χωρίς μιναρέ (μετζίτ). Για το πότε ακριβώς έγινε αυτό υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Ο Αραβαντινός υποστηρίζει ότι η ανέγερση του Μουσουλμανικού ναού έγινε αμέσως μετά την οριστική παράδοση της πόλης στα Οθωμανικά Στρατεύματα, το 1430.
Σε χώρο όπως αναφέρει, πλησίον του παλιού χριστιανικού ναού του Ταξιάρχη Μιχαήλ.
Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι οι Χριστιανοί των Ιωαννίνων, παραδίνοντας τη πόλη εξασφάλισαν προνόμια που τους επέτρεπαν να εκτελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, τότε ίσως για κάποια χρόνια να είχαμε και το σπάνιο γεγονός της ομαλής συνύπαρξης δίπλα-δίπλα δυο ναών διαφορετικών θρησκειών.


 
Μια άλλη εκδοχή βασίζεται σε μια παλιά αναφορά που υπήρχε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο νησί.
Στο κείμενο αυτό γράφεται ότι ο χριστιανικός ναός «επαρθεί» το 1597, «υπό συνδρομή του τρισκατάρατου Μουσταφά Τσιαούση».
Τότε διαβάζουμε στην αναφορά ότι ο Μουσταφά Τιαούσης έκτισε έναν μιναρέ στον ναό, που αμέσως γκρεμίστηκε στο έδαφος και καταστράφηκε.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη άποψη που υποστηρίζει ότι το τζαμί κατασκευάστηκε στις αρχές 17ου αιώνα.
Αμέσως μετά την καταστολή του κινήματος του Διονυσίου Φιλοσόφου και την εκδίωξη που ακολούθησε των Χριστιανών από το Κάστρο.
Το σίγουρο πάντως είναι πως το 1670 το Τζαμί υπάρχει και μάλιστα προκαλεί τον θαυμασμό του Τούρκου περιηγητή Ελβιά Τσελέμπη, που το επισκέπτεται. Μνημονεύει μάλιστα τον πλούτο του, την έξοχη διακόσμηση του αλλά και την ωραία θέση στην οποία είναι κτισμένο.

Έναν αιώνα μετά, το 1770  έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαίνισης του.
Και λίγο καιρό αργότερα, προς τα τέλη του 18ου αιώνα (πιθανότατα το 1795), την εποχή που βαλής στα Γιάννινα είναι ο Αλή Τεπενενλής, όλος ο χώρος στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ αλλάζει ριζικά.
Εκεί εγκαταστάθηκε πλέον το Σεράι του Αλή Πασά και κτίστηκαν πολλά νέα κτίρια.
Εκείνη την εποχή το μουσουλμανικό τέμενος ανακαινίστηκε και πάλι.
Είναι πλέον ο ιερός ναός του Σεραγιού και έξω από αυτόν κατασκευάζεται και ο οικογενειακός τάφος του Βαλή των Ιωαννίνων. εκεί μέσα βρίσκεται από τον Γενάρη του 1822 το ακέφαλο σώμα του Αλή.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης το τζαμί σταμάτησε να αποτελεί χώρος εξασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων των Μουσουλμάνων της πόλης μας.
Για ένα διάστημα μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ στη συνέχεια πέρασε στην αρμοδιότητα της 8ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Από το παλιό τζαμί έχει καταστραφεί το προστώο αλλά η κεντρική θολοσκέπαστη αίθουσα του βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.


Εντός του ναού υπάρχουν δυο μαρμάρινοι βυζαντινοί πεσσοί, που είναι τα μοναδικά δείγματα που έχουμε σήμερα από τον άλλοτε χριστιανικό ναό που προϋπήρχε εκεί.
Αξιοπρόσεκτα είναι και τα εναπομείναντα ίχνη της εσωτερικής διακόσμησης του Τζαμιού, που βρίσκονται κυρίως στον θόλο του και στην μπροστινή του μετώπη.

 

Advertisements