Ετικέτες

, , ,

Το ξενοδοχείο «Αβέρωφ» βρισκόταν στο κάτω μέρος της πλατείας μας. Αρχικά λεγόταν «Ιχσανιέ» και ανήκε στον Τουρκογιαννιώτη Ιχσάν Χαμδή, ο οποίος παρέμεινε στη πόλη μας και μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού, που έγινε το 1924.

Φωτογραφία του Απόστολου Βερτόδουλου το 1934. Διακρίνονται από αριστερά ο Ιχσάν Χαμδής, στη μέση ο Αθ. Σιώρης (διευθηντής της τράπεζας Αθηνών) και ο Απόστολος Βερτόδουλος.

Το κτίριο είχε ανεγερθεί στις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν ένα διώροφο κτίσμα. Στο ισόγειο φιλοξενούνταν το εστιατόριο «Κωνσταντινούπολη» και στο πρώτο όροφο ήταν τα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Αργότερα, μετά την απελευθέρωση της πόλης μας, το ξενοδοχείο μετονομάστηκε από «Ιχσανιέ» σε «Αβέρωφ». Στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, οι υποψήφιοι επέλεγαν το μπαλκόνι του ξενοδοχείου αυτού για να απευθυνθούν στους πολίτες των Ιωαννίνων.

Τη δεκαετία του ’50 το ξενοδοχείο γκρεμίστηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε ένας μικρός χώρος πρασίνου, που σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως από τα γειτονικά ζαχαροπλαστεία, που στο συγκεκριμένο χώρο στήνουν τα τραπεζάκια τους.

Advertisements