Ετικέτες

, , ,

Το ρολόι της πλατείας ανεγέρθηκε το 1905 από τον τότε βελή της πόλης μας, Οσμάν Πασά. Κατασκευάστηκε από τον Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, ως μνημείο – δώρο της πόλης των Ιωαννίνων για τον εορτασμό της τριακονταετίας από την ενθρόνιση (1876) του τότε Σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Β΄(1842-1918).

Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμήτ Β΄

Το ρολόι – μνημείο στήθηκε, όχι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αλλά λίγο πιο ψηλά στο κέντρο της κάτω πλατείας, μπροστά από το ξενοδοχείο «Ομόνοια». Εκεί παρέμεινε ως το 1918, όταν κατά τη διάρκεια παρελάσεως, ένα βαρύ πυροβόλο που το έσερναν άλογα προσέκρουσε στο σιδερένιο κιγκλίδωμα του μνημείου. Τότε, από τον Γενικό Διοικητή Ηπείρου Αριστείδη Στεργιάδη, διατάχθηκε το ξήλωμα του μνημείου. Δήμαρχος της πόλης μας ήταν ο Γ. Ιωαννίδη και τη δουλειά ανέλαβε να κάνει ο δημιουργός του, Περικλής Μελίρρυτος, που αρίθμησε κατά σειρά τα αφαιρεμένα κομμάτια του και τα τοποθέτησε στο παλιό διοικητήριο της πόλης μας.

Αργότερα το 1925, επί δημαρχίας Βασιλείου Πυρσινέλλα, το ρολόι συναρμολογήθηκε και στήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Όταν όμως ήρθε η σειρά να τοποθετηθεί η καμπάνα του, διαπίστωσαν πως αυτή είχε ραγίσει και ήταν άχρηστη. Τότε ο Δήμος της πόλης μας αποφάσισε να τοποθετηθεί στη θέση της η καμπάνα από το ρολόι του Κάστρου, που είχε παραμείνει άχρηστη εξαιτίας της αφαίρεσης του μηχανισμού του από τους Ιταλούς το 1917.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πιο πίσω από το σημείο που βρίσκεται σήμερα τοποθετημένο το ρολόι της πόλης μας, στο πάρκο «Λιθαρίτσια»,το 1869 ο Ρασήμ Πασάς είχε τοποθετήσει ένα υψούμενο ρολόι.
Μάλιστα σύμφωνα με όσα γράφει ο Δημήτρης Σαλαμάγκας η περιοχή λεγόταν «η συνοικία του ρολογιού».