Ετικέτες

, ,

Το κτίριο των Οθωμανικών λουτρών (χαμάμ), που αν και σε κακή κατάσταση σώζεται ως τις μέρες μας, βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, δίπλα από την Οθωμανική βιβλιοθήκη. Είναι το μοναδικό στην Ήπειρο σωζόμενο δημόσιο λουτρό της Οθωμανικής περιόδου και υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, αρχές του 17ου.

Στο βιβλίο του «Ιωαννίνων εγκώμιον», ο πρώην δήμαρχος της πόλης μας, Αναστάσιος Παπασταύρου, γράφει για το κτίριο:
«Τυπικό οθωμανικό κτίριο δημόσιου χαρακτήρα. Εσωτερικά χωρίζεται σε δυο διαμερίσματα. Το πρώτο, το εξωτερικό, που χρησίμευε ως αποδυτήριο και αναπαυτήριο, σκεπάζεται με ημισφαιρικό θόλο. Συνέχεια του χώρου αυτού είναι το κυρίως λουτρό. Πρόκειται για αίθουσα σχήματος σταυρού που καλύπτεται με θολωτό τρούλο. Γύρω του υπάρχουν μικρά δωμάτια που και αυτά στεγάζονται με μικρές ημισφαιρικές στέγες.
Αναστυλούμενο το οικοδόμημα αυτό θα δώσει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Τα λουτρά σε όλες τις τουρκοκρατούμενες πόλεις ήταν χώροι επαφών σημαντικοί για τις κλειστές τους κοινωνίες, πολύ περισσότερο βέβαια για τα θηλυκά μέλη τους που ασφυκτιούσαν μέσα στο σπίτι. Σε πολλά προικοσύμφωνα προβλέπονταν συμφωνίες που επέβαλαν την αγορά ειδικού εξοπλισμού για τις επισκέψεις των γυναικών σε αυτά: «τάσι λουτρου εν, λουρομπόλιαις δυο», και ειδικά τσόκαρα -ακόμη- παρόμοια σε σχήμα με εκείνα τα πανύψηλα zoccoli των γυναικών της Βενετίας, οι οποίες τα φορούσαν για να μπορούν να διασχίζουν άνετα την πλατεία του Αγίου Μάρκου όταν πλημμύριζε».

Advertisements