Ετικέτες

Το Μαυρολίθαρο, ο λόφος δηλαδή που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης μας και σήμερα αποτελεί ένα στολίδι γι’ αυτήν, τα παλιότερα χρόνια αποτελούσε τον εφιάλτη της. Ιδίως τις περιόδους που στην πόλη μας έπεφτε δυνατή βροχή, το Μαυρολίθαρο κατέβαζε τόνους μπάζα, δημιουργώντας πολλές ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων των Ιωαννίνων.

Τότε ο λόφος αυτός δεν είχε καθόλου βλάστηση και το έδαφος του ήταν τελείως σαθρό. Εξαιτίας αυτού δεν ήταν λίγες οι φορές που οι παλιοί Γιαννιώτες έβλεπαν τη πόλη να πλημμυρίζει και οι δρόμοι και τα σπίτια να γεμίζουν χώματα και πέτρες που έφερναν τα ορμητικά νερά των ρεμάτων του βουνού. Κατά διαστήματα ο Δήμος προσπαθούσε να ελέγξει τη κατάσταση φτιάχνοντας στους πρόποδες του λόφου τάφρους, πράγμα που πολλές φορές αποδεικνυόταν άχρηστο, αφού τα μπάζα κάλυπταν τα έργα και συνέχιζαν την κάθοδο τους προς τη πόλη.

Τελικά τη λύση την έδωσε το 1928 ο τότε Δασάρχης Θεοδωρόπουλος, που σε συνεργασία με τους μαθητές της Ζωσιμαίας σχολής, δεντροφύτευσαν με πεύκα τον λόφο. Και έτσι ο μέχρι τότε εφιάλτης της πόλης μεταμορφώθηκε σταδιακά σ’ έναν πνεύμονα ζωής, που αποτελεί σήμερα και ένα στολίδι για τα Γιάννινα.

Advertisements